The National News: Volanie po jednote, ľudskosti a tolerancii po streľbe na premiéra

16.5.2024 - Po atentáte na slovenského premiéra Roberta Fica, zazneli výzvy na jednotu, ľudskosť a toleranciu.

16. máj 2024

Ilustračné foto: The National News

Lucia Kleštincová, ktorá kandiduje v nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu, reagovala na útok výzvou na rešpekt a toleranciu. Upozornila, že útok na premiéra je útokom na demokraciu samotnú a vyzvala politických lídrov na odsúdenie všetkých foriem nenávisti a násilia.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová taktiež vyzvala na zastavenie nenávistných prejavov, ktoré vedú k násilným činom. Lucia Kleštincová sa k týmto výzvam pripojila a zdôraznila potrebu zmiernenia emócií a prejavenia ľudskosti naprieč politickým spektrom. Incident, ktorý sa stal len pár týždňov pred európskymi voľbami, vyvolal šok nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. Polícia varovala pred šírením nenávisti na sociálnych sieťach a sľúbila, že bude stíhať tých, ktorí prekročia hranicu zákona.

Lucia Kleštincová vyjadrila obavy o bezpečnosť politických kandidátov po útoku a dúfa, že sa zlepší nielen bezpečnosť, ale aj kultúra komunikácie v politike. Zdôraznila, že strana Volt Slovensko presadzuje rešpekt, inklúziu a udržateľnosť, na rozdiel od starej politiky, ktorá živí nenávisť a rozdelenie. Zároveň verí, že Slováci túžia po stabilite a chcú vidieť riešenia komplexných problémov a výziev, ktorým čelíme doma aj v zahraničí.

Celý článok si v anglickom jazyku môžete prečítať na webe The National News

https://www.thenationalnews.com/news/europe/2024/05/16/slovakia-assassination-attempt-robert-fico/