Volt Slovensko volí svoju spolupredsedníčku, spolupredsedu

Členky a členovia slovenskej pobočky európskeho politického hnutia zvolili Luciu Kleštincovú a Ricka Zedníka za spolupredsedníčku a spolupredsedu na roky 2024-2026, a Zuzanu Púčikovú za dočasnú spolupredsedníčku počas kampane pred júnovými európskymi voľbami.

5. feb 2024

BRATISLAVA, 5. februára 2024 – Volt Slovensko, slovenská pobočka celoeurópskeho politického hnutia Volt Europa, oznámila, že jej členovia si zvolili spolupredsedov a dočasnú spolupredsedníčku. Lucia Kleštincová a Rick Zedník boli zvolení za spolupredsedníčku a spolupredsedu na roky 2024-2026. Vo funkcii pôsobili od mája 2023, keď oznámili zámer hnutia Volt kandidovať v európskych voľbách v roku 2024.

Zuzana Púčiková bola zvolená za dočasnú spolupredsedníčku od februára do júna 2024, a nahradila tak v tejto roli Luciu Kleštincovú, ktorú si členky a členovia Volt Slovensko zvolili v novembri 2023 za svoju vedúcu kandidátku do európskych volieb, ktoré sa budú na Slovensku konať 8. júna 2024.

„Som nadšená, že Zuzana sa rozhodla na toto obdobie prijať rolu spolupredsedníčky Volt Slovensko,“ povedala Kleštincová. „Je jednou z popredných slovenských profesionálok pohybujúcich sa v európskych záležitostiach, s bohatými skúsenosťami v oblasti digitálnych technológií a udržateľnej mobility. Vďaka jej doterajším úspechom vo vedúcich tímoch a v spolupráci s európskymi inštitúciami v mene popredných svetových značiek prináša do nášho tímu cenné zručnosti potrebné pre ďalší rast hnutia Volt na Slovensku.“

„Volt Slovensko nemôže mať väčšie šťastie, ako mať Zuzanu vo vedúcej úlohe počas nasledujúcich mesiacov kampane pred eurovoľbami,“ povedal Zedník. „Okrem jej profesionálneho kreditu mala jej nákazlivá energia pozitívny vplyv už v prvých dňoch práce s členmi Volt Slovensko a zainteresovanými stranami.“

„Som vďačná za túto jedinečnú príležitosť stať sa súčasťou skutočne historického momentu pre Európsku Úniu, v ktorej Slovenky a Slováci môžu hrať dôležitú úlohu. Verím, že vďaka Voltu - ako jedinej politickej strane s celoeurópskym programom a zmýšľaním - aj budú,“ povedala Púčiková.

Zuzana Púčiková, Dočasná spolupredsedníčka, Volt Slovensko Zuzana je vyštudovaná ekonómka a politologička, rozpráva plynulo 6 jazykmi a má viac ako 15 rokov skúseností v európskych záležitostiach. Počas svojej kariéry sa venovala najmä digitálnych technológiám a udržateľnej mobilite, na ktorých pracovala v inštitúciách EÚ, médiách a súkromnom sektore. Ako slovenská ambasádorka pre Európsky klimatický pakt a európska ambasádorka diverzity sa taktiež angažuje v témach ochrany životného prostredia a rodovej rovnosti, ktoré ju priviedli aj k Voltu. Okrem EÚ (s manželom ju spojil európsky program výmeny študentov “Erasmus”) je fanúšikom vytrvalostných pretekov - denne s jej dvoma aktívnymi deťmi, aj v rámci prekážkových sparťanských behov v prírode, ku ktorej má ako rodená Liptáčka blízko.

Lucia Kleštincová, Spolupredsedníčka, Volt Slovensko Lucia je od mája 2023 spolupredsedníčka a od novembra 2023 vedúca kandidátka Volt Slovensko do eurovolieb. Po kariére euroúradníčky v Bruseli a materskej službe prináša novú kultúru líderstva do politického priestoru. Robí to nielen v rámci Voltu, ale aj ako školiteľka, konzultantka a kariérna koučka špecializovaná na ženské líderstvo a prevenciu vyhorenia. V Európskej komisii sa venovala priemyselnej politike a digitalizácii verejného obstarávania, cez Brexit až po témy rovnosti v tíme komisárky Heleny Dalli. Je Petržalčanka, absolventka Ekonomickej univerzity v Bratislave, London School of Economics, Solvay Business School a Kingstown College. Kandiduje, aby reprezentácia slovenských záujmov mala reálne šancu byť presadená na európskej úrovni, profesionálne a so srdcom.

Rick Zedník, Spolupredseda, Volt Slovensko Rick Zedník sa narodil v Nemecku slovenskému otcovi a americkej matke. Pôvodne pracoval ako novinár, v roku 1995 sa stal v Bratislave spoluzakladateľom anglicky písaných novín The Slovak Spectator. V rokoch 2002 až 2008 riadil paneurópsky marketing denníka The Wall Street Journal a neskôr sa stal generálnym riaditeľom EURACTIV Media Network, kde pôsobil až do roku 2016. V rokoch 2016 až 2020 bol výkonným riaditeľom Women Political Leaders (WPL), globálnej siete prezidentiek, premiérok a poslankýň. Od mája 2023 je spolupredsedom Volt Slovensko. Rick získal titul MBA na Harvardskej univerzite, magisterský titul zo žurnalistiky na Columbijskej univerzite a bakalársky titul z politológie na Trinity College (Connecticut). Spolu s svojou manželkou majú dve dcéry.

O Volt Europa

Iba Európa, ktorá koná jednotne, sa dokáže vysporiadať so spoločnými výzvami. Politické strany založené na národnom princípe dosiahli svoj limit. Preto sme založili Volt ako prvú paneurópsku stranu: s cieľom čeliť populistickým sľubom a poskytnúť domov všetkým Európanom. Usilujeme sa podnecovať ľudí, aby spolu s nami začali meniť politiku a odomknúť nevyužitý potenciál Európy.

Volt bol založený v roku 2017 ako reakcia na nárast populizmu a krajnej pravice. Sme aktívni na všetkých úrovniach vlády a odhodlaní získať kreslá a presadzovať reformy v nadchádzajúcich národných, regionálnych a komunálnych voľbách. Volt sa usiluje o vybudovanie federálnej európskej demokracie. V budúcnosti sa paneurópske hnutie plánuje zúčastniť na eurovoľbách vo všetkých 27 členských štátoch a vytvoriť prvú skutočne paneurópsku politickú frakciu v Európskom parlamente, a to získaním 25 kresiel zo siedmich členských štátov. Urobí tak s jedným spoločne vytvoreným volebným programom v čo najväčšom počte krajín, čo predstavuje skutočne jedinečný a európsky prístup k politike, o ktorý sa ešte nikto nepokúsil!

Pôsobíme už vo 30 krajinách a povzbudzujeme občanov, aby prehodnotili a formovali politiku vo svojich mestách, vo svojich krajinách a naprieč európskymi hranicami.

Sme paneurópski, pragmatickí a progresívni. Hoci sa snažíme podporovať rozmanitosť, spájame sa vďaka našim spoločným cieľom a hodnotám. Kladieme potrebné otázky a predkladáme realistické návrhy na riešenie paneurópskych výziev.

Dodnes bolo na komunálnej, regionálnej, národnej a európskej úrovni zvolených viac ako 140 Volterov. Ideme tým príkladom, ako je možné budovať jednotnú, federálnu Európu.

Odkazy:
Volt Europa
Volt Slovensko

Kontakt pre médiá:
Andrea Danihelová
PR a Komunikácia, Volt Slovensko
[email protected]