Vznikajúca európska strana Volt Slovensko má za sebou historicky prvú voľbu kandidátky do volieb do Európskeho parlamentu v júni 2024

Európska strana Volt, ktorá je zastúpená vo viac ako 30 krajinách Európy, prichádza na Slovensko. Jej ambíciou je zozbierať dostatočný počet podpisov pre vznik strany. Súbežne sa intenzívne pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu v budúcom roku a vyzýva na spoluprácu všetkých lídrov a líderky, ktorí stále nenašli svoj politický domov.

20. nov 2023

BRATISLAVA (20. Novembra 2023) - Európska strana Volt, ktorá je zastúpená vo viac ako 30 krajinách Európy, prichádza na Slovensko. Jej ambíciou je zozbierať dostatočný počet podpisov pre vznik strany. Súbežne sa intenzívne pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu v budúcom roku a vyzýva na spoluprácu všetkých lídrov a líderky, ktorí stále nenašli svoj politický domov.

Práve za účelom schválenia kandidátky do týchto volieb sa konala volebná konferencia členov strany, ktorá za líderku kandidátky zvolila Luciu Kleštincovú, spolupredsedníčku prípravného výboru strany Volt Slovensko.

Po svojom zvolení uviedla: „Slovensko potrebuje radikálne novú kvalitu politiky založenej na odbornosti a inkluzívnosti. Celý život počúvam, prečo žena ako ja nemôže ašpirovať na to alebo ono. Slovenská politika absolútne zlyhala v schopnosti byť platformou pre hodnotové líderstvo európskeho kalibru. Ozvite sa mi, ak sa chcete prestať len prizerať a ste pripravení pomôcť doviesť e Európu na Slovensko tak, ako to doterajšie politické reprezentácie nedokázali.“

Hnutie Volt má viac ako 20 tisíc členov a nasledovateľov po celej Európe. Podľa spolupredsedu prípravného výboru Ricka Zedníka práve skúsenosti z iných krajín sú dôkazom, že Volt je overený a žiaduci koncept, ktorý dokáže priniesť urgentne potrebnú zmenu na slovenskú politickú scénu. „V roku 2024 uplynie 20 rokov od členstva Slovenska v Európskej únii. Celá generácia Sloveniek a Slovákov nepozná inú realitu ako svoj domov EÚ. Považujú sa za Európanky a Európanov a požadujú politické vedenie, ktoré je rovnako moderné a otvorené ako oni. Napríklad pre túto generáciu, národný parlament, kde štyri pätiny členov tvoria muži, nereprezentuje ich realitu, kde väčšinu obyvateľstva tvoria ženy.”

Lucia Kleštincová bude zastupovať Volt Slovensko na Valnom zhromaždení Volt Europa v Paríži 25. – 26. novembra 2023 ako vedúca kandidátka a zároveň moderátorka podujatia a koučka pre ostatných kandidátov a kandidátky z iných krajín.

Pre ďalšie informácie a rozhovory kontaktuje:

Lucia Kleštincová, spolupredsedníčka Volt Slovensko, [email protected] Rick Zedník, spolupredseda Volt Slovensko, [email protected]

O Lucii Kleštincovej

Katalyzátorka európskej transformácie, koučka špecializovaná na ženské líderstvo a prevenciu vyhorenia. Donedávna pracovala v Európskej komisii na rôznych politikách od digitalizácie verejného obstarávania cez Brexit rokovania až po presadzovanie princípu rovnosti ako členka Task Force komisárky Heleny Dalli. Od mája 2023 je spolupredsedníčka Volt Slovensko. Zároveň podporuje v šírení novej kultúry líderstva organizácie a ich aktivistky, ktoré chcú skĺbiť túžbu po celospoločenskom dopade s vlastnou autenticitou a pohodou. Robí tak cez leadership programy, mentoringové krúžky, či publikačnú činnosť. Ako absolventku Ekonomickej univerzity v Bratislave, London School of Economics, Solvay Business School a Kingstown College ju často môžete stretnúť aj na globálnych kariérnych podujatiach pre novú generáciu lídrov pripravených angažovať sa v politickom priestore.

Lucia Klestincova

Foto: Diana Takácsová. Foto: Tomáš Sonnek

O Volt Europa

Iba Európa, ktorá koná jednotne, sa dokáže vysporiadať so spoločnými výzvami. Politické strany založené na národnom princípe dosiahli svoj limit. Preto sme založili Volt ako prvú paneurópsku stranu: s cieľom čeliť populistickým sľubom a poskytnúť domov všetkým Európanom. Usilujeme sa podnecovať ľudí, aby spolu s nami začali meniť politiku a odomknúť nevyužitý potenciál Európy.

Volt bol založený v roku 2017 ako reakcia na nárast populizmu a krajnej pravice. Sme aktívni na všetkých úrovniach vlády a odhodlaní získať kreslá a presadzovať reformy v nadchádzajúcich národných, regionálnych a komunálnych voľbách. Volt sa usiluje o vybudovanie federálnej európskej demokracie. V budúcnosti sa paneurópske hnutie plánuje zúčastniť na eurovoľbách vo všetkých 27 členských štátoch a vytvoriť prvú skutočne paneurópsku politickú frakciu v Európskom parlamente, a to získaním 25 kresiel zo siedmich členských štátov. Urobí tak s jedným spoločne vytvoreným volebným programom v čo najväčšom počte krajín, čo predstavuje skutočne jedinečný a európsky prístup k politike, o ktorý sa ešte nikto nepokúsil!