Zakladajúce Valné zhromaždenie Volt Slovensko v Bratislave

Po necelom roku od zahájenia činnosti sa dňa 3. februára 2024 uskutoční v Bratislave zakladajúce Valné zhromaždenie strany Volt Slovensko. Okrem voľby vedenia sa na ňom budú voliť aj kandidáti do Európskeho parlamentu a vystúpia predstavitelia Volt Europa.

30. jan 2024

Po necelom roku od zahájenia činnosti sa dňa 3. februára 2024 uskutoční v Bratislave zakladajúce Valné zhromaždenie strany Volt Slovensko. Okrem voľby vedenia sa na ňom budú voliť aj kandidáti do Európskeho parlamentu a vystúpia predstavitelia Volt Europa.

BRATISLAVA, 30. januára 2024 – V sobotu, 3. februára 2024 sa v Bratislave uskutoční zakladajúce Valné zhromaždenie Volt Slovensko – slovenskej pobočky celo-európskej strany Volt Europa. Strana Volt je zastúpená v 30 krajinách Európy a od roku 2023 pôsobí aj na Slovensku. Na zhromaždení tiež vystúpia spolupredsedníčka Volt Europa Francesca Romana D'Antuono a ďalší predstavitelia Volt z partnerských krajín.

Valné zhromaždenie má niekoľko zásadných cieľov. Rýchlo rastúca členská základňa bude voliť čelných predstaviteľov do funkcií predsedov, ktorými sú zakladatelia strany a súčasní členovia jej vedenia, Lucia Kleštincová a Rick Zedník. Zároveň sa bude konať voľba kandidátskej listiny pre nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu v júni tohto roku. Na záver má verejnosť možnosť zoznámiť sa s predstaviteľmi hnutia na neformálnom stretnutí v Bratislave.

„Slovensko potrebuje radikálne novú kvalitu politiky založenej na odbornosti, otvorenosti a ľudskosti. Naša politika absolútne zlyhala v schopnosti byť platformou pre hodnotové vedenie európskeho kalibru. Sme odhodlaní pomôcť doviesť Európu na Slovensko v podobe, ako to doterajšie politické reprezentácie nedokázali. Dokážeme to aj vďaka spolupráci so zahraničnými pobočkami nášho hnutia, ktorým záleží na tom, aby Slovensko bolo v Bruseli počuť,“ hovorí spolupredsedníčka a vedúca kandidátka strany, Lucia Kleštincová. Po kariére v Európskej komisii sa venuje modernizácii európskych politík, verejnej správy a kariérnemu koučingu so zameraním na ženské líderstvo.

Podľa spolupredsedu strany Ricka Zedníka práve skúsenosti z iných krajín sú dôkazom, že Volt je overený a žiaduci koncept, ktorý dokáže priniesť urgentne potrebnú zmenu na slovenskú politickú scénu. „V roku 2024 uplynie 20 rokov od členstva Slovenska v Európskej únii. Celá generácia Sloveniek a Slovákov, ktorí sa považujú sa za Európanky a Európanov, požaduje moderné a otvorené politické vedenie. Pre nich národný parlament, ktorý zo štyroch pätín tvoria muži, nereprezentuje realitu, kde väčšinu obyvateľov tvoria ženy. Pre politickú stranu je nezvyčajné, že väčšinu členov Voltu Slovensko tvoria ženy,” hovorí Zedník, jeden zo spoluzakladateľov slovenského týždenníka v anglickom jazyku The Slovak Spectator, ktorý bol generálnym riaditeľom nezávislej európskej politickej spravodajskej siete Euractiv v Bruseli.

O Volt Europa Iba Európa, ktorá koná jednotne, sa dokáže vysporiadať so spoločnými výzvami. Politické strany založené na národnom princípe dosiahli svoj limit. Preto sme založili Volt ako prvú paneurópsku stranu: s cieľom čeliť populistickým sľubom a poskytnúť domov všetkým Európanom. Usilujeme sa podnecovať ľudí, aby spolu s nami začali meniť politiku a odomknúť nevyužitý potenciál Európy.

Volt bol založený v roku 2017 ako reakcia na nárast populizmu a krajnej pravice. Sme aktívni na všetkých úrovniach vlády a odhodlaní získať kreslá a presadzovať reformy v nadchádzajúcich národných, regionálnych a komunálnych voľbách. Volt sa usiluje o vybudovanie federálnej európskej demokracie. V budúcnosti sa paneurópske hnutie plánuje zúčastniť na eurovoľbách vo všetkých 27 členských štátoch a vytvoriť prvú skutočne paneurópsku politickú frakciu v Európskom parlamente, a to získaním 25 kresiel zo siedmich členských štátov. Urobí tak s jedným spoločne vytvoreným volebným programom v čo najväčšom počte krajín, čo predstavuje skutočne jedinečný a európsky prístup k politike, o ktorý sa ešte nikto nepokúsil!

Pôsobíme už vo viac ako 30 krajinách a povzbudzujeme občanov, aby prehodnotili a formovali politiku vo svojich mestách, vo svojich krajinách a naprieč európskymi hranicami.

Sme paneurópski, pragmatickí a progresívni. Hoci sa snažíme podporovať rozmanitosť, spájame sa vďaka našim spoločným cieľom a hodnotám. Kladieme potrebné otázky a predkladáme realistické návrhy na riešenie paneurópskych výziev.

Dodnes bolo na komunálnej, regionálnej, národnej a európskej úrovni zvolených viac ako 130 Volterov. Ideme tým príkladom, ako je možné budovať jednotnú, federálnu Európu.

Odkazy:
Volt Europa
Volt Slovensko

Kontakt pre médiá:
Andrea Danihelová PR a Komunikácia, Volt Slovensko [email protected]